KLİNİK ENTERAL PARENTERAL NÜTRİSYON DERNEĞİ
8. KEPAN kongresi 27-31 Mart 2013 tarihlerinde 671 kişinin katılımı ile Antalya Gloria Kongre Merkezi’nde yapıldı. Hekimlerin yanı sıra 106 diyetisyen, 56 hemşire ve 32 eczacının kayıt yaptırdığı kongreye katılan 7 öğrenci ile 20 asistan ve 10 diyetisyen / hemşireden kayıt ücreti alınmadı. İran, Mısır, İsrail gibi ülkelerden 15 kişi civarında yabancı katılımcı da kongreyi izledi.
Kongre boyunca 9 LLL ve 1 TTT (Teach the teachers) kursu, 7 konferans, 17 panel, 4 tartışmalı oturum, 5 uydu sempozyumu yapıldı. Aralarında Daren Heyland, Kelly Tappenden gibi çok ünlü isimlerin de bulunduğu 20 yabancı bilim insanı konuşmacı olarak katıldı. 111 ulusal bilim insanı da konuşmacı ve oturum başkanı olarak görev aldı. Tüm oturumlarda Türkçe – İngilizce – Türkçe eşzamanlı çeviri yapıldı. Bu sayede kongre 2 dille yapılan bir bilimsel etkinlik olarak tamamlandı. Uluslararası katılımcıların tamamı kongreyi “küçük ESPEN kongresi” şeklinde nitelendirdi. Salonlar devamlı dolu idi, tek salonda yapılan konferanslarda bile katılımcı sayısı 400’leri buldu. Sabah yapılan uydu toplantılarında kahvaltı servisi yapıldı, katılımcı sayıları 150 – 200 kişi arasındaydı.
ESPEN ile koordineli olarak yürütülen LLL kurslarına da ciddi ilgi vardı. ESPEN-LLL koordinatörlerinin de gözlemci olarak katıldığı bu defaki kurslar sırasında 500. LLL kursunun Türkiye’de yapıldığını öğrendik. 2005 yılında ilk kursun da Türkiye’de yapılması nedeniyle bu tesadüf için küçük bir kutlama organize edildi.
Kongre 30 Mart Cumartesi akşamı Blue Note orkestrasının katkısı ile çok renkli geçen gala ile sona erdi. Katılımcılar kongre merkezinden ve otel hizmetlerinden son derece memnun olduklarını bildirdiler.
Kongrede 79’u poster, 5’i sözlü olmak üzere 84 çalışma sunuldu. Kongre öncesi değerlendirmede hakemlerden en yüksek puanı alan 5 çalışma, açılış töreni sonrası yapılan “Başkanlar Seçiyor” oturumunda sözlü olarak sunuldu. Derneğimize başkanlık yapmış olan 4 değerli hocamızın yönettiği ve puan verdiği çalışmalara kazandıkları ödüller Gala sırasında verildi.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden
Bahadır Osman Bozkırlı, Rıza Haldun Gündoğdu, Soner Akbaba, Turgay Sayın, Pamir Eren Ersoy
“Ülkemizdeki Cerrahların PerioperatifNütrisyona Yaklaşımları”

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi ve Genel Cerrahi Anabilim Dallarından
Diclehan Kılıç, Yücel Pak, Mehmet Oğuz
“Preoperatifkemoradyoterapi uygulanan rektum kanserli olgularda EPA içeren oral nütrisyonelsüpleman kullanımının yan etkiler, yaşam kalitesi ve tedavi sonuçları üzerine etkisi: Kontrollü, klinik çalışma”

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi, İmmünoloji ve Medikal Onkoloji Anabilim Dallarından
Diclehan Kılıç, Sevilay İren, Ümit Bağrıaçık, Mustafa Benekli
“Radyoterapi uygulanan akciğer kanserli olgularda immünonütrisyon içerikli besin desteği verilmesinin tedavi komplikasyonları, yaşam kalitesi ve sağkalıma etkisi: Randomize, kontrollü çalışma”

DÖRDÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden
Semra Navruz, Eda Köksal, Özge Küçükerdönmez, Ayşe Derya Kara
“Yalnız Yaşayan ve Ailesiyle Yaşayan Yaşlı Bireylerin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi”

BEŞİNCİLİK ÖDÜLÜ
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi ve Anestezi ve Reanimasyon Bölümü, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı ile Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden
Fahri Yetişir, Akgün Ebru Salman, Özkan Önal, Dilara Zeybek, Mustafa Aksoy, Ahmet Dostbil, Halit Yetişir, Figen Kaymaz, Süheyla Ünver ve Mehmet Kılıç
“Lagenaria Siceraria'nın Sıçanlarda Oleik Asitle Oluşturulan Akut Akciğer Hasarına Etkisi”
 
Bütün katılımcılara, bilimsel katkıları ile konuşmacı ve oturum başkanlarına, sponsorlarımıza, organizasyondaki başarısı ile Valör Firmasına, Gloria Kongre Merkezi ve otelleri çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız.

Kongreye ait fotograflara http://www.kepan.org.tr/icerik.php?id=250&alt_id=253&tab=0 linkinden erişebilirsiniz.

Haber Arşivi