KLİNİK ENTERAL PARENTERAL NÜTRİSYON DERNEĞİ
ESPEN'in çok değer verdiği projelerden biri olan nutritionDay etkinliğinde bugün itibariyle gelinen noktayı, Türkiye için de bazı rakamlar vererek anlatan bir metin oluşturulmuş ve katılan bütün ülkelere gönderilmiştir. Aşağıda bu raporun Türkçe'ye çevirilmiş halini bulacaksınız.

nutritionDay – Hastanede yatan hastalarda ve bakımevlerinde kalan kişilerde malnütrisyon ile mücadele için dünya çapında girişim

Araştırmalar, hastanede yatan tüm hastaların % 20-60’ında malnütrisyon olduğunu veya bu hastaların nütrisyonel risk taşıdığını göstermektedir [1]. Hastalığa bağlı malnütrisyonun hastanede yatan hastalarda hastanede kalış süresinde uzama, morbidite ve mortalitede artış ile birlikte olduğu tahmin edilmektedir [2].
Kanser hastalarında ise sıklıkla iştah kaybı, istemsiz kilo kaybı ve tedaviye bağlı yan etkiler mevcuttur. Çalışmalarda vücut ağırlığını koruyan kanser hastalarının prognozunun daha iyi olduğu gösterilmiştir: somut olarak bu hastalarda tedaviye bağlı komplikasyon oranında azalma, kanser tedavisine yanıtta artış, aktivite düzeyinde ve yaşam kalitesinde artış olduğu gösterilmiştir [3]. Ayrıca vücut ağırlığını koruyan hastaların aktüel sağkalım oranları da daha yüksek olarak belirlenmiştir [4].
nutritionDay, malnütrisyonun azaltılmasını hedefleyen tüm hastane servisleri ve bakımevleri için her yıl bir fırsat sunmaktadır. Kanser hastalarında yeterli nütrisyonel tedavinin özel önemi nedeniyle 2012 ve 2013’de nutritionDay’in temel konusu onkoloji olarak seçilmiştir.
nutritionDay aktivitesinde dünya çapında katılan ünitelerde her yıl belirlenen bir günde hasta nütrisyonuna ait nütrisyonel standartlar ve bilgilere ait veri toplanmakta ve sonrasında her üniteye kendi verilerinin dünya ortalamasıyla karşılaştırıldığı bir rapor sunulmaktadır. Sonuçları değerlendirerek üniteler malnütrisyonla mücadele için kendi yöntemlerini geliştirebilirler.
8 Kasım 2012’de hastaneler, yoğun bakımlar ve bakımevlerinde 6. nutritionDay gerçekleştirildi. Ek olarak 31 ülkede 2410’dan fazla hastanın katılımıyla eş zamanlı “onkoloji nutritionDay” de yapıldı ve böylece ilk hastalıkla ilişkili nutritionDay gerçekleştirilmiş oldu.
Neler yapıldı?
2012 yılında hastanede yatan kanser hastalarından nütrisyonel bakım ile ilgili bilgi toplamak amacıyla üç ek soru formu hazırlandı: ünitede optimal nütrisyonel bakım sağlamak için organizasyon ve standartları açısından bilgi toplayan bir soru formu; hastalara ait demografik veriler, hastalık şiddeti, tedavinin durumu ve nütrisyonel tedavi ile ilgili bilgi toplayan ikinci form ve kanser hastasının bireysel olarak genel sağlık durumunun sorgulandığı üçüncü form.
Dünya çapında katılımın sağlanabilmesi için tüm soru formları 24 değişik dile çevrildi.
nutritionDay 2012’ye katılım 36 ülkeden 23936 hasta olarak gerçekleşti. Verileri online olarak girilen kişilerin 15560’ını hastanede yatanlar, 4242’sini bakımevlerinde yatanlar ve 1724’ünü de yoğun bakımda yatanlar oluşturdu. Ek olarak nutritionDay onkoloji için de 2410 veri toplandı. Türkiye’den katılım hastanelerden 1241 hasta, nD onkoloji için 220 hasta, bakımevlerinden 244 kişi ve yoğun bakımlardan da 162 hasta şeklinde gerçekleşti. Tüm Dünya’da 2006’dan bugüne toplam 138000 veri girişi gerçekleşti.

Bugün hangi aşamadayız?
nutritionDay veri girişi hemen hemen tamamlanmıştır. Veri girişi tamamlandıktan sonra tüm hastane birimlerine ait rapor hemen hazır olacaktır ve Nisan 2013 sonunda da özel onkoloji hastalarına ait rapor gönderilecektir. Bakımevlerinden katılım için raporlar Ağustos 2013 ortasında, yoğun bakım ünitelerine ait raporlar ise yaklaşık olarak mart 2013’de gönderilecektir. Tüm raporlara nutritionDay web sayfasından erişilebilir: www.nutritionday.org.

Bir sonraki adım?
2013 yılında onkoloji hastalarına yönelik raporun yanısıra bakımevi hastalarının raporlarının da yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesine önem verilmiştir. Katılan bakımevleri daha kullanılabilir ve okunabilir yepyeni bir rapor elde edeceklerdir. Sonuçlar şekil, grafik ve metin içermektedir ve ünitenin verileri ulusal ve uluslar arası bazda karşılaştırılacaktır. Ayrıca nutrionDay raporları Norveçce, Japonca, Portekizce ve Türkçe’ye çevrilecektir.
Sertifika: nutritionDay ile ilgili temel yenilik katılımcıların sertifika için başvurabilecek olmalarıdır. Daha fazla bilgiye nD web sayfası, facebook ve nD haber mesajlarından ulaşılabilir!

Lütfen bu sene hastaneler, bakımevleri, yoğun bakım üniteleri ve onkoloji hastaları için yapılacak olan nutritionDay tarihini not edin: 7 Kasım 2013. Katılımınız bizi son derece mutlu edecektir.

nutritionDay aktivitesinin gerçekleştirilmesi ancak sponsorların katkısıyla mümkün olabilmektedir. nutritionDay ekibi olarak nutritionDay’in hazırlık ve gerçekleşme aşamasında yardım eden herkese öok teşekkür ediyoruz!
 
Kaynaklar:
[1] McWhirter JP, Pennington CR. Incidence and recognition of malnutrition in hospital. Br Med J 1994;308:945-8.
[2] Norman K, Pichard C, Lochs H, Pirlich M. Prognostic impact of disease-related malnutrition. Clin Nutr 2008;27:5-15.
[3] ] Andreyev HJN, Norman AR, Oates J, Cunningham D. Why do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for gastrointestinal malignancies? Eur J Cancer 1998;34(4):503-9.
[4] Hiesmayr M, Schindler K, Pernicka E, et al., Decreased food intake is a risk factor for mortality in hospitalised patients: The NutritionDay survey 2006. Clin. Nutr. 2009; 28(5):484-491.



Haber Arşivi