KLİNİK ENTERAL PARENTERAL NÜTRİSYON DERNEĞİ
ESPEN’in yürüttüğü ve yatan hastaların besin tüketimi ile nütrisyon durumunun değerlendirildiği tek günlük bir prevalans çalışması olan “nutritionDay” bu yıl tüm dünyada 8 Kasım günü yapılacak. Türkiye’de; kliniklerde her ünite 8-15 Kasım 2012 tarihleri arasında, yoğunbakımlarda ise 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında kendisine uygun olan bir günde gerçekleştirebilecektir.

Türkiye'nin her yıl düzenli olarak katıldığı etkinlikte, geçen yıl 96 üniteden 2213 hasta verisi kaydedilmişti. Bu sayı ile Türkiye, tüm dünyadan katılan 49 ülke arasında 4.sırada yer almıştı. Bu yıl daha büyük bir katılım hedeflenmektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Baxter firması çalışanları yardıma ihtiyacı olan her üniteye destek verecekler.

Çalışmaya katılmak için www.nutritionday.org adresine girilip kayıt yaptırılması gerekmektedir. Önceki yıllarda çalışmaya katılmak için alınmış kayıtlar bu yıl da geçerlidir. Çalışma bitiminde veri girişi online olarak gerçekleştirilecektir.

Daha önce olduğu gibi, çalışmanın tüm istatistiksel sonuçları nutritionDay merkezinde (Viyana) değerlendirilerek, veri giren tüm kliniklere özel sunular hazırlanacaktır. Böylece klinikler sonuçlarını hem Türkiye, hem de Avrupa verileri ile karşılaştırmalı olarak görebileceklerdir.




Çalışma yine kinikler ve yoğun bakım üniteleri olarak iki koldan yürüyecektir. Gereken tüm belgeler ve kılavuzlar Türkçe’ye çevirilerek kullanımınıza sunulmuştur.

Açıklamalar ve Tanımlar
Kayıt Kılavuzu
Merkez ve Ünite için Kod Alma Kılavuzu
Veri Giriş Kılavuzu

Klinikler için bilgilendirilmiş onam belgesi ve tüm soru formlarının Türkçe’sine http://www.nutritionday.org/index.php?id=260 adresinden ulaşabilirsiniz.

Yoğun bakım üniteleri için tüm soru formlarının Türkçe’sine de http://www.nutritionday.org/index.php?id=116 adresinden ulaşabilirsiniz.

Kliniklerde yapılacak çalışma için ülke sorumlusu: Sadık Kılıçturgay
(e-mail: sturgay@uludag.edu.tr, Telefon: 05335227744)

Yoğun Bakımlarda yapılacak çalışma için ülke sorumlusu: Mehmet Uyar
(e-mail: mehmet.uyar@ege.edu.tr, Telefon: 05333665465)

Bu yıl ilk defa "huzurevleri ve bakımevlerinde" yapılacak taramaya da katılınması planlanmaktadır. Bu alandaki çalışmaya da Abbott firması destek olacaktır. Abbott firması ilave olarak “nutritionDay” etkinliğinin medyada yer alması, halkı bilinçlendirme ve farkındalığın artırılması yönündeki aktivitelere de destek olmaktadır.

Hem Eczacıbaşı-Baxter hem de Abbott firmalarına karşılıksız ve koşulsuz olarak verdikleri bu destek nedeniyle teşekkür ederiz.

Haber Arşivi