KLİNİK ENTERAL PARENTERAL NÜTRİSYON DERNEĞİ

33. ESPEN kongresi 3-6 Eylül 2011 tarihlerinde İsveç’in Göteburg kentinde 84 ülkeden 2810 kişinin katılımı ile yapıldı. En fazla katılımcı sağlayan ülkeler sıra ile İsveç, İspanya, Almanya, Hollanda ve Japonya idi. Tek yıl olmasına rağmen Türkiye’den de 80 katılımcı vardı.

630 bildirinin (60’ı late breaking) sunulduğu kongrede en fazla bildiri gönderen ülkeler Japonya (52), İspanya (52) ve İsveç (49) oldu. Türkiye’den ise sadece 7 (2’si late breaking) çalışma sunuldu.

  • ENTERAL NUTRITION AND STEM CELL TRANSPLANTATION: RESULTS OF 100 CHILDRENS
    D. Hopanci Bicakli - B. Cakar - B. Guler - M. Uyar - R. Uslu
  • NUTRITIONAL EVALUATION IN PALLIATIVE CARE PATIENTS WITH MALIGNANCY : A SINGLE INSTITUTION EXPERIENCE FROM TURKEY
    D. Hopanci Bicakli M. Yılmaz, B. Kadıoglu, S. Aksoylar, S. Kansoy
  • THE RELATIONSHIP BETWEEN FOOD INTAKE, PLATE WASTAGE AND MALNUTRITION IN HOSPITALIZED PATIENTS
    A. E. Gungor - P. Arslan - I. Tekin - O. Abbasoglu
  • THE EFFECT OF PREOPERATIVE NUTRITION ON COLONIC ANATOMOSIS IN MALNOURISHED RATS
    H. Gundogdu - U. Yasar - E. Ersoy - E. Ergul - S. Isikoglu - A. Elhan
  • CROSS-SECTIONAL STUDY TO DETERMINE RISK FACTORS FOR DEVELOPMENT NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE IN TYPE-2
    DIABETIC PATIENTS
    M. M. Celik - F. Celik

Late Breaking Abstracts:

  • IS DEPRESSION ASSOCIATED WITH NUTRITIONAL STATUS AT THE HOSPITAL IN ELDERLY PATIENTS?
    S. Savas - H. Eskiizmirli - N. Piro - F. Sarac - F. Akcicek
  • REFEEDING HYPOPHOSPHATAEMIA INCIDENCE IN A MEDICAL INTENSIVE CARE UNIT
    R. Coskun - K. Gundogan - S. Baldane - M. Guven - M. Sungur

3 en iyi bildiri ödülünün 2’si Fransa’ya ve biri Polanya’ya verildi.

  • TEDUGLUTIDE, A GLUCAGON-LIKE PEPTIDE 2 (GLP-2)- ANALOGUE, ENABLES SIGNIFICANT REDUCTIONS IN PARENTERAL SUPPORT IN PATIENTS WITH SHORT BOWEL SYNDROME (SBS): RESULTS FROM A RANDOMIZED, PLACEBO-CONTROLLED, MULTINATIONAL PHASE III STUDY (STEPS)
    M. Pertkiewicz
  • CITRULLINE ENHANCES FETAL GROWTH AND PROTEIN SYNTHESIS IN A MODEL OF INTRA-UTERINE GROWTH RESTRICTION
    A. Bourdon
  • CHRONIC INTAKE OF HIGH DIETARY AGES SELECTIVELY AFFECT PROTEIN METABOLISM IN TYPE II SKELETAL MUSCLE
    H. Murakami

ESPEN araştırma projesi ödülünü koordinatörlüğünü Frederico Bozetti’nin yaptığı proje ile İtalya aldı. 30 ayrı ülkeden birer en iyi bildiri “travel award” ile ödüllendirildi.

LLL kurslarına 489 kişi katıldı.

2007’den beri her yıl MNI (Medical Nutrition International Industry) tarafından verilen 30.000 Avro değerindeki ödül için bu yıl 5 proje başvurmuş. Ana temanın “malnütrisyonla savaş” olduğu bu önemli ödülü Fransa, Belçika ve İngiltere’nin (2 proje) önüne geçen İspanya kazandı.

ESPEN’in temel nütrisyon kitabı olan “Basics in Clinical Nutrition” 4. baskısı çıktı. Lubos Sobotka’nın editörlüğünü yaptığı ve 23 ülkeden 99 yazar tarafından kaleme alınan yeni baskı 30 Avro’dan satılıyor ve ESPEN web sayfasından sipariş verilebiliyor. KEPAN, ESPEN ile yaptığı anlaşmaya dayanarak kitabın Türkçe çevirisi için harekete geçti. Çevirinin kısa sürede tamamlanması için planlamalar yapılıyor.

34. ESPEN kongresinin 8-11 Eylül 2012 tarihlerinde Barselona’da “Achieving Goals in Nutrition” mottosu ile yapılacağı duyuruldu. Ayrıca, 2013 kongresinin Almanya’da, 2014’ün ise İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılmasının planlandığı anons edildi.

Kongre sırasında “Doğu Avrupa Ülkeleri Geleneksel Toplantısı” ve “ESPEN Genel Kurulu” da yapıldı. Doğu Avrupa ülkelerinden delegelerin katıldığı toplantıda ülkemizi Dernek Başkanımız Haldun Gündoğdu ve ESPEN Konsey üyesi Kubilay Demirağ temsil etti. Önemli gündem maddelerinden biri temel nütrisyon kursları idi. Bu yıl kursun 6-12 Ekim tarihlerinde Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacağı duyuruldu. Kursun 2012’de Yugoslavya’nın Brovnic kentinde, 2013’ de Macaristan’da ve 2014’de Prag’da yapılmasına karar verildi.

ESPEN Genel Kurulu tüm üyelere açık olmasına ve Türkiye’nin 67 üyesi olmasına rağmen ülkemizi temsilen 6 kişi vardı. Genel Kurul’da konuşulan konulara ana başlıklar ile değinmek gerekirse;

  • ESPEN üye sayısı 2230’u blok üyelik olacak şekilde 2619’a ulaştı. En fazla üye Belçika+Hollanda’dan (285 kişi), Almanya 180 kişi ile ikinci ve İspanya 126 kişi ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye ise 67 kişi ile 8. konumda bulunuyor. Genel kurul 2012 yılından itibaren blok üyelik ücretinin 80, bireysel üyeliğin ise 110 Avro’ ya çıkarılmasını kabul etti.
  • Bugüne kadar 280 LLL kursunun yapıldığı on-line 92 topikten 34’ünün revize edildiği, 7400 on-line kullanıcı olduğu, 178 kişinin öğretmen kursunu tamamladığı ve son sınavla birlikte toplam 29 kişiye ESPEN diploması verildiği duyuruldu.
  • Bu yıl 10 Kasım 2011 tarihinde yapılacak NutritionDay’e geniş bir katılım sağlanması için aktivasyon talep edildi.
  • 6 Ekim 2011 tarihinde Avrupa Birliği Polonya’nın dönem başkanlığında Varşova’da Sağlık Bakanları “Malnütrisyonla Savaş” programı için toplanacak. Aday ülke olmamıza rağmen Türkiye Sağlık Bakanı’nın davet edildiği söylendi.
  • ESPEN “ileri düzey nütrisyon kursu” yeniden gözden geçirilerek farklı bir format geliştiriliyor.
  • ESPEN kılavuzlarının hastalık temelli hazırlanmasına karar verilerek, kistik fibrozis ve kanser kılavuzlarının bitmek üzere olduğu duyuruldu.
  • “Clinical Nutrition” dergisinin nütrisyon dergileri arasında en yüksek impact faktöre (3.410) sahip olduğu ve makale kabul oranının %22 civarında olduğu anons edildi.
  • ESPEN’ in yeni hedefleri duyuruldu;
    1.Hastalar ve bakıcıların eğitimi için programlar hazırlanacak,
    2.Viyana’dan C.Druml başkanlığında kurulan etik komite çalışmaya başladı, üretilen dökümanlar üyelerle paylaşılacak.
    3.ESPEN mesajlarının tüm ülkelere implante edilmesi için çalışmalar yapılacak.

Haber Arşivi