Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenen ve Avrupa Birliği Polonya Başkanlığı'nın organize ettiği "Fight Against Malnutrition – Two decades of opportunities” başlıklı sempozyum 6 Ekim 2011 günü Varşova'da yapıldı.
Avrupa Parlamentosu, Polonya Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği Polonya Başkanlığı, ESPEN, Polonya Parenteral & Enteral Nütrisyon Derneği (POLSPEN), Avrupa Sağlık İçin Beslenme Birliği (ENHA), nütrisyon endüstrisi, hasta ve sağlık sigortası grupları temsilcileri nin katıldığı toplantının programı:
Sempozyumdan sonra bir sonuç bildirgesi hazırlandı ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne gönderildi. Sonuç bildirgesinin Türkçe çevirisi aşağıdadır.
Varşova, 06.10.2011 Palac Kultury i Nauki
MALNÜTRİSYONLA SAVAŞ
SONUÇ BİLDİRGESİ
HASTALIKLA İLGİLİ MALNÜTRİSYONLA SAVAŞTA DÖRT TEMEL HAREKET PLANI:
TARAMA, FARKINDALIK, FİNASMAN & EĞİTİM
Avrupa Parlamentosu, Polonya Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği Polonya Başkanlığı, Avrupa Parenteral & Enteral Nütrisyon Derneği (ESPEN), Polonya Parenteral & Enteral Nütrisyon Derneği (POLSPEN), Avrupa Sağlık İçin Beslenme Birliği (ENHA), bilim ve meslek birlikleri, endüstri, hasta ve sağlık sigortası grupları temsilcileri biraraya gelmiş ve Avrupa Birliğine ait devletler ve bunların vatandaşlarını, Avrupa’da hastalığa bağlı malnütrisyonun (yetersiz beslenme) kritik bir toplumsal sağlık sorunu olduğu ve yılda yaklaşık olarak 20 milyon kişiyi etkileyerek 120 milyar Euro harcamaya neden olduğu hakkında uyarmışlardır.1
Malnütrisyonun hastalar ve sağlık sistemi üzerindeki geniş çaptaki olumsuz etkilerine ait karar verme ve işbirliği içerisinde hareket etmeye yönelik dört temel alan belirlenmiştir. Katılımcılar hükümetleri; ulusal ve yerel otoriteleri; meslek sahipleri, hastalar, bakım sağlayanlar, endüstri ve sigorta şirketleri topluluklarına ait tarafları aşağıdaki hedeflere ulaşmak için birlikte çalışma konusunda uyarmışlardır:
1. Avrupa Birliği çerçevesinde rutin nütrisyon-risk taramasının yerleştirilmesi
Hastaneler, bakım ve huzurevlerindeki kişiler ve toplumda yaşayan risk altındaki insanlar malnütrisyon açısından rutin olarak taranmalıdır ve tarama sonuçları kayıtlarında açık olarak görülebilecek şekilde yer almalıdır. Bunu gerçekleştirmek için basit ve etkinliği kanıtlanmış testler mevcuttur. Tarama, gelecekteki klinik harcamaların azaltılmasına ve sağlık harcamalarının kısıtlanmasının engellemesine katkıda bulunabilir. Polonya’da tüm tıpla ilgili birimlerde zorunlu tarama uygulamasına başlanmıştır.
2. Toplumda farkındalık
Toplumda ve yaşlılar gibi popülasyonda risk altındaki kişilerde farkındalığın yaratılması için hastalığa bağlı malnütrisyon prevalansının konu alındığı eğitim kampanyaları ve malnütrisyonun önlenmesinin cesaretlendirilmesi için rehberlik faaliyetlerine gereksinim vardır. Kampanyalar ile tüm Avrupa Birliği vatandaşları kendilerinin ve yakınları - arkadaşlarının beslenmesine dikkat etmeleri konusunda uyarılmalı ve bu konuda kendilerine yardımcı olabilecek tüm bakım olanakları için yol gösterilmelidir. Devletlerin ilgili birimleri, Avrupa Birliği, medya, sivil toplum örgütleri, hasta grupları ve meslek dernekleri, tüm Avrupa Birliği vatandaşlarına doğru mesajların iletilmesinin sağlanması konusunda birlikte çalışmalıdır.
3. Finansman politikaları
Hastanelerde, diğer sağlık birimlerinde ve toplumda kişilerin beslenmesine yönelik girişimlerde bulunulamazsa malnütrisyonla etkin bir savaş olası değildir. Hükümetler, sigorta şirketleri aracılığıyla, malnütrisyonun önlenmesi ve tedavisine yardımcı olan tüm etkili beslenme solüsyonlarının gerek olduğunda kullanılabileceği konusunda garanti vermelidir. Bu ve buna benzer uygun girişimler sağlık harcamalarının azaltılmasına katkıda bulunabilir. Beslenmeye yönelik girişimlerin hastalar tarafından karşılanmasının mümkün olamayabileceği hatırda tutulmalıdır. Bu nedenle harcamaların finanse edilmesi son derece önemli bir noktadır.
4. Tıp Eğitimi
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışanlar (pratisyen hekimler ve hemşireler) dahil olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının eğitimleri beslenme ile ilgili konuları mutlaka içermelidir. Klinik beslenme eğitimi yalnız diyetisyenlerin eğitiminin değil, aynı zamanda hekimlerin, hemşirelerin, eczacıların ve tıpla ilgili diğer meslek sahiplerinin eğitiminin de önemli bir parçası olmalıdır. Bu eğitim, meslek içi eğitimde de zorunlu tutulmalıdır.
Malnütrisyon Hakkında
Hastalıkla ilişkili malnütrisyonun klinik sonuçlar ve sağlık harcamaları üzerindeki etkisini inceleyen son çalışmalarda Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık olarak hastaneye yatırılan her dört hastanın birisinin malnütrisyon riski taşıdığı veya malnütrisyon tanısı aldığı belirlenmiştir.2-7 Ek olarak bakımevlerinde kalan veya toplumda bağımsız olarak yaşayan yaşlıların üçte birinden fazlasında malnütrisyon mevcuttur veya malnütrisyon riski taşımaktadır.3-4;8-11 Sağlık kaynaklarının daha fazla kullanılması sonucunda, malnütrisyonlu hastaların tedavisinde iyi beslenen hastaların tedavisine göre iki kattan daha fazla harcama yapılmaktadır.12 Hastanede yatan malnütrisyonlu hastalarda infeksiyon riski üç kattan daha fazladır ve hastanede yatış süreleri daha uzundur.12-15 Farkındalığın artırılması ve etkin politikaların üretilmesine yönelik somut önlemler alınmadıkça, Avrupa’da hızla artan yaşlı popülasyonu neticesinde malnütrisyonun getirdiği sosyal ve ekonomik yükün gelecek yıllarda giderek artması beklenmektedir. Bu konuda herhangibir girişimde bulunulmamasının devletlere ve otoritelere uzun vadede çok daha fazla yük getirmesi olasıdır. Birleşik Krallıkta malnütrisyona bağlı ekonomik harcamaların obeziteyle ilgili harcamalarla kıyaslandığında iki kat fazla olduğu tahmin edilmektedir.16-17
Haziran 2009’da, Çek Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği başkanlığı sırasında, Avrupa Birliği Sağlık Bakanlıkları temsilcileri, tıp uzmanları, bakımevi yöneticileri, sağlık sigortası gruplarının temsilcileri, ESPEN ve ENHA, algılamanın ve politikaların değiştirilmesi konusunda ilk adımı atmışlardır (
http://www.european-nutrition.orgfiles/pdf_pdf_66.pdf). Tüm taraflar, malnütrisyonla mücadele için uygun hareket planının yapılmasının gerektiğini bildirmişlerdir. Avrupa Birliğinin Polonya başkanlığı evsahipliğinde düzenlenen Malnütrisyonla Savaş başlıklı uluslararası konferansa ait bu sonuç bildirgesi, Avrupa Birliğinde hastalığa bağlı malnütrisyonun önlenmesine yönelik üye devletler tarafından yapılması gereken dört temel hareket planına ışık tutarak bir sonraki adımı gerçekleştirmektedir.
Bu sonuç bildirgesinin tarafları, Polonya Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği Polonya başkanlığının bu bildirgeyi Avrupa Birliği Bakanlar Konseyine göndermesini rica etmektedir.
Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki siteleri ziyaret ediniz:
Kaynaklar
(1) Ljungqvist O, van Gossum A, Sanz M, de Man F. The European fight against malnutrition. Clin Nutr 2010; 29:149-150.
(2) Russell C, Elia M. Nutrition Screening Survey in the UK in 2008: Hospitals, Care Homes and Mental Health Units. 2009. Redditch, BAPEN. Ref Type: Report
(3) Meijers JM, Schols JM, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Dassen T, Janssen MA, Halfens RJ. Malnutrition prevalence in The Netherlands: results of the annual Dutch national prevalence measurement of care problems. Br J Nutr 2009; 101(3):417-423.
(4) Russell C, Elia M. Nutrition screening survey and audit of adults on admission to hospitals, care homes and mental health units. 2008. Redditch, BAPEN.
(5) Russell C, Elia M. Nutrition Screening Week in the UK and Republic of Ireland in 2010. Hospitals, care homes and mental health units. 2011. Redditch, BAPEN.
(6) Imoberdorf R, Meier R, Krebs P, Hangartner PJ, Hess B, Staubli M et al. Prevalence of undernutrition on admission to Swiss hospitals. Clin Nutr 2010; 29(1):38-41.
(7) Kruizenga HM, Wierdsma NJ, van Bokhorst MA, de vdS, Hollander HJ, Jonkers-Schuitema CF et al. Screening of nutritional status in The Netherlands. Clin Nutr 2003; 22(2):147-152.
(8) Schindler K, Pernicka E, Laviano A, Howard P, Schutz T, Bauer P et al. How nutritional risk is assessed and managed in European hospitals: a survey of 21,007 patients findings from the 2007-2008 cross-sectional nutritionDay survey. Clin Nutr 2010; 29(5):552-559.
(9) Suominen MH, Sandelin E, Soini H, Pitkala KH. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients? Eur J Clin Nutr 2009; 63(2):292-296.
(10) Lelovics Z, Bozo RK, Lampek K, Figler M. Results of nutritional screening in institutionalized elderly in Hungary. Arch Gerontol Geriatr 2009; 49(1):190-196.
(11) Parsons EL, Stratton RJ, Elia M. An audit of the use of oral nutritional supplements in care homes in Hampshire. Proc Nutr Soc 2010; 69:E197.
(12) van Nie-Visser NC, Meijers JM, Bartholomeyczik S, Lohrmann C, Reuther S, Schols JMG et al. Comparing prevalence of malnutrition and nutritional care in care homes in Germany, Austria and The Netherlands. Clinical Nutrition 2009; 4 Supplement 2:45.
(13) Elia M. Screening for malnutrition: a multidisciplinary responsibility. Development and use of the Malnutrition Universal Screening Tool ('MUST') for adults. 2003. Redditch, BAPEN.
(14) Sorensen J, Kondrup J, Prokopowicz J, Schiesser M, Krahenbuhl L, Meier R et al. EuroOOPS: an international, multicentre study to implement nutritional risk screening and evaluate clinical outcome. Clin Nutr 2008; 27(3):340-349.
(15) Pirlich M, Schutz T, Norman K, Gastell S, Lubke HJ, Bischoff SC et al. The German hospital malnutrition study. Clin Nutr 2006; 25(4):563-572.
(16) Valentini L, Schindler K, Schlaffer R, Bucher H, Mouhieddine M, Steininger K et al. The first nutritionDay in nursing homes: participation may improve malnutrition awareness. Clin Nutr 2009; 28(2):109-116.
(17)
Stratton RJ, King CL, Stroud MA, Jackson AA, Elia M. 'Malnutrition Universal Screening Tool' predicts mortality and length of hospital stay in acutely ill elderly. Br J Nutr 2006; 95(2):325-330.